top of page

Новини

вторник, 12 декември 2023 г.

Ученик от Владимирово стана най-добър рецитатор на Вапцарова поезия

Единайсетокласникът Йордан Атанасов от Професионалната гимназия по транспорт "Владимир Минчев" в монтанското село Владимирово стана най-добър рецитатор на Вапцарова поезия, като завоюва първо място в регионалния рецитал, посветен на творчеството на поета, провел се в Монтана.

Тази година мотото беше "За него - Живота - направил бих всичко". Зорница Красимирова, която учи в същото училище, също се представи със стихотворение. Подготвяше ги преподавателят по български език и литература Алексина Алексиева, а как направиха своя избор на стихотворение на Вапцаров, обяснява учителката:

"Избрах стихотворението "Доклад" , което е доста дълго и той се справи перфектно и взе първа награда. А другото момиче рецитира стихотворението "Кино". Тя се справи също много добре... Конкуренцията беше доста голяма... Наизуст декламират стихотворенията... Рецитират много хубаво..."
В стихотворението "Доклад" поетът пише за суровия живот, за вярата, скръбта и за родината. А за своето представяне и за отличието си, разказва Йордан Атанасов:

"В това стихотворение Никола Вапцаров страда за отчуждението на народа, за родината, описва своята скръб от това, което вижда... Стихотворението е обемно, отне ми доста време... Сякаш интуицията ми подсказва как да се държиш и ме накара да размишлявам как се е променил светът и хората. И днес е актуално това стихотворение и ни кара да се замислим."

Деветокласничката Зорница Красимирова, която рецитира стихотворението "Кино", получава грамота.

"Аз представям по-трагична любовна драма. Тя влияе малко тъжно, емоционално, разбираш го, усещаш го... Харесва ми да рецитирам и ще участваме в пиеси по руски език."

Автор: Недка Лилкова, БНР
Към статията: https://bnr.bg/vidin/post/101920485/uchenik-ot-pgt-vladimir-minchev-vladimirovo-nai-dobar-recitator-na-vapcarova-poezia

Anchor 1
Anchor 2
bottom of page