top of page

Новини

събота, 8 април 2023 г.

Международен ден на ромите

ПГТ „Владимир П. Минчев“ отбеляза Международния ден на ромите – 8 април под мотото „Слънцето свети еднакво за всички“.

Предаване по училищната уредба запозна училищната общност с историята на празника и символите на най - многобройната етническа общност в Европа. Йоан Николаев изпълни стихотворението „Цигани“ на големия руски писател Александър Пушкин. Водещите на предаването Любен Любенов и Кристиян Руменов от 9 „А“ клас отправиха покана към всички да се включат в инициативите за деня, организирани в паметни кътове под ръководството на старши учител по история Веселка Гогова.
Събитието се проведе в два етапа. През изтеклата седмица на учениците от 8. до 10. клас в часовете по история бе дадена възможност двадесет минутки да анализират снимки и документи за лагерите на смъртта, да беседват за войната и заплахите от дискриминация в съвременния свят, също така им бе обяснено за ромския холокост. Учениците бяха насърчени да представят различна гледна точка към проблемите на ромската общност – образование, бедност, сегрегация.
На 7-ми април в изложбения кът бяха представени ученически проекти информационни материали и беседа пред ученици и учители от г-жа В. Гогова. След това желаещите отдадоха почит на жертвите на ромския холокост и написаха своите послания под формата на значки с логото на празника. Младите хора казаха не на насилието! Пожелаха един мирен и по-добър свят, основан на човечност, справедливост, толерантност и уважение между хората. Своето послание към учениците отправи и директора на училището г-жа Цанка Карчева.

Anchor 1
Anchor 2
bottom of page